Gratis levering in de Provincie Antwerpen

MONTEROSSO

SPELT is een van de alleroudste graansoorten geteeld door de mens en is in de 7de eeuw voor Christus in Italië in omloop gegaan. Bij de Romeinen was spelt het levensmiddel bij uitstek voor de roemrijke legioenen. Ook tijdens het Romeinse huwelijksritueel kwam spelt aan bod: de bruid en de bruidegom zaten naast elkaar op krukjes bedekt met schapenvacht en aten een focaccia van spelt. Samen brood van spelt eten was een symbool van het huwelijksleven en bevorderde harmonie, genegenheid en vruchtbaarheid.

SPELT onderscheidt zich van andere graansoorten door haar opmerkelijke eigenschappen. Zo is spelt calorie arm, 100g product bevatten slechts 340 calorieën. Bovendien is spelt rijk aan vitamines, minerale zouten en antioxidanten, en is ze een bron van proteïnen, ijzer, selenium, calcium en vezels. Spelt is dus een goeie bondgenoot van de gezondheid, geschikt voor alle personen van elke leeftijd, van kind tot bejaarde. Gunstig effect van spelt is onder andere de vermindering van vetten in het bloed (cholesterol) en vrije radicalen (verantwoordelijk voor veroudering). Ook bevat spelt slechts een hele kleine hoeveelheid aan gluten (glutenwaarde<80 mg/kg) en veroorzaakt spelt geen pieken in de glycemische index; de koolhydraten breken langzaam af en de glucose wordt geleidelijk aan het bloed afgegeven (diabetici). Laten we in ieder geval niet vergeten dat spelt superlekker is!

MONTEROSSO teelt het Triticum Dicoccum, de oudste en meest waardevolle graansoort, op biologische wijze, zonder gebruik van meststoffen en onkruid-verdelgers. De graanvelden (500 ha) liggen verspreid over de heuvels die zich uit-strekken tussen Arcevia en Sassoferrato. Het microklimaat, de oostelijke zeebries en de bescherming door de Apennijnen in het westen maakt haar ligging ideaal.                                                                                                      

De verwerking van SPELT naar meel gebeurt ter plaatse met de molensteen op lage temperatuur, zodat de voedingswaarden behouden blijven. De pasta, die uitsluitend geproduceerd wordt met speltmeel “Monterosso Select”, wordt gedurende 3 dagen gedroogd op lage temperatuur (38-42°C) en geproduceerd met bronzen matrijzen.

Wat is de meerwaarde van de speltproducten MONTERSOSSO? MONTEROSSO werkt sinds jaren samen met Cermis (Centro Ricerche e Sperimentazione per il miglioramente vegetale) ten einde over de kwaliteit te waken en de puurheid van het product te garanderen. De samenwerking heeft geleid tot het brevet “Monterosso Select”, toegewezen door het Italiaanse Ministerie van Landbouw-, Voedsel- en Bosbouwpolitiek. Deze belangrijke onderscheiding, als enige verworven in Italië, is het resultaat van uitgelezen selectie van SPELT, geteeld met wijsheid, passie en respect voor wat de natuur ons biedt.

Back to the top