Gratis levering in de Provincie Antwerpen

Le Marche

Le Marche, il segreto più nascosto dell’Italia.

Le Marche is een regio in midden Italië die begrensd wordt door de Adriatische zee en de Apennijnen. Daartussen ligt de entroterra met zijn glooiende heuvels en prachtige valleien, sfeervolle kleinere cultuursteden en burchtvestigingen die één voor één parels kunnen genoemd worden. De kleuren, geuren en lichtinval zorgen elk seizoen voor een waar spektakel! De nationale parken in de bergen en aan zee zijn een ware lust voor sportievelingen. Door de jaren heen hebben we steeds meer respect gekregen voor de levensfilosofie van de lokale bevolking. Oog voor authenticiteit, respect voor traditionele waarden en werk, en liefde voor de natuur zijn kenmerkend voor de marchigiani.

 

Nog even terug naar de Romeinen.

Natuurlijk veroverden de Romeinen ook het huidige Le Marche. Dit gebeurde in 295 v.C. bij Sentinum (tegenwoordig Sassoferrato). Dit gevecht noemde men de Oorlog tussen de Naties, want aan de ene kant stonden de Romeinen en de Piceniers tegenover de Galliërs, Etrusken en Umbriërs. Deze laatsten verloren de strijd en zo vestigden de Romeinen zich hier definitief.

Algauw onstond de Romeinse handelspost Suasa die rond de eerste eeuw v.C. municipium werd. Deze plaats lag strategisch op een aftakking van de belangrijke Via Flaminia, de Romeinse heerbaan die Rome met Fano verbond. Suasa ontwikkelde zich verder in de 1e eeuw n.C. met een amfitheater, een Forum Romanum en een theater.

Na de val van het Romeinse Rijk verlieten de laatste bewoners deze plek in de 6
de eeuw n.C. bij de invallen van de Goten. Suasa bevond zich immers in een vlakte zonder verdedigingsmuur of andere beveiligingsmaatregelen. De overblijfselen dienden als steengroeve voor bouwmateriaal van Castelleone en langzaamaan bedekte de aarde het geheel. 
Pas in de jaren 80 ontdekte een lokale boer bij het ploegen de Romeinse site. Sindsdien komt de archeologische faculteit van de universiteit van Bologna jaarlijks in de maand juli opgravingen doen en worden er steeds meer delen van dit Romeinse Suasa onthuld. De laatste opgravingen brachten de Romeinse straat tussen het Forum en de woonhuizen aan het licht. Prachtig zijn de resten van de Domus dei Coiedii, een villa van rijke bewoners met goed bewaarde mozaïekvloeren.

In het archeologisch museum van Castelleone di Suasa vind je voorwerpen en beschilderde muren terug, ontdekt bij de opgravingen.

Parco Archeologico della citta romana di Suasa

Anfiteatro romano di Suasa

Domus dei Coiedii

Museo Civico Archeologico della città romana, Castelleone di Suasa

Back to the top