Gratis levering in de Provincie Antwerpen

AZIENDA AGRICOLA I LUBACHI

De tuinboon van Fratte Rosa en het Presidium Slow Food. In Fratte Rosa, een klein dorp in de Marchegiaanse heuvels van de provincie Pesaro-Urbino, wordt de beste tuinboon geteeld. Dit dankzij de witte kleirijke bodems bekend als I Lubachi, typisch voor het gebied. Fratte Rosa is al sinds de Romeinse tijd vermaard vanwege de productie van terracotta en de teelt van tuinbonen. Door de eeuwen heen hebben de lokale boeren een ecotype geselecteerd met een korte peul, met gemiddeld vier zaden. De bonen zijn groot en rond, met een milde smaak en zachte textuur. De tuinboon van Fratte Rosa maakt sinds enkele jaren deel uit van het Presidium Slow Food. Om de verspreiding van onkruid te voorkomen, hebben de producenten zich ertoe verbonden alleen mechanische methoden te gebruiken, en geen chemische. Verder worden de tuinbonen geteeld zonder irrigatie en zonder toevoeging van stikstof of kalium aan de bodem. 

Tuinbonen, een belangrijk onderdeel van het lokale dieet. Reeds decennia lang worden verse of gedroogde tuinbonen gebruikt in vele huisrecepten, gemalen worden ze vermengd met tarwebloem en verwerkt tot brood en pasta. 

Tacconi, pasta met een verhaal apart. Tacconi wordt gemaakt van een deeg dat tussen 30% en 50% tuinbonenmeel bevat. Zodra het deeg de juiste elasticiteit heeft bereikt, wordt het uitgerold, opgerold, en in dunne reepjes gesneden. De naam tacconi komt van de gelijkenis van de pastavorm met de stroken leer die overblijven na het trimmen van de schoenzolen met hakken (tacchi).

De tuinboon en haar gezondheidsaspecten. De tuinboon onderscheidt zich door haar interessante eigenschappen: ze is rijk aan proteïnen (eiwitten), vezels en langzame koolhydraten (diabetici). Verder is de tuinboon een bron van vitamine B en polyfenolen (antioxidanten).


De confitures van Azienda Agricola I LUBACHI….wat een smaakbom! Vermits op de kalkbodem van Fratte Rosa traditionele fruitplanten moeilijk groeien, hebben de locals zich laten leiden door wat de natuur spontaan aanbiedt. Viscioli (wilde kersen), rosa canina (rozenplant), more di bosco (donkere woudvruchten), sambuco (vlierbes)…. Hieruit zijn (h)eerlijke suikerarme confitures ontstaan met een sterk karakter en geconcentreerde smaak.

Back to the top